Sinds ik me bezig houd met e-learning fascineert het brein me. Met de e-learnings die ik ontwikkel wil ik immers ook dat de lesstof zo effectief mogelijk wordt opgenomen. Je brein is eigenlijk als een soort computer, het slaat dingen op, stuurt dingen aan en doet bepaalde processen op de automatische piloot. Ik lees er graag boeken over, kijk filmpjes en zal in dit blog kort de basis delen.

De laatste 10 jaar hebben neurowetenschappers belangrijke ontdekkingen gedaan over het leerproces van mensen. Eén van de belangrijkste hiervan is de rekbaarheid van je hersenen. Onder invloed van je gedachten, emoties en ervaringen veranderen je hersenen constant. Ons brein bestaat uit ongeveer 100 miljard hersencellen die neuronen worden genoemd.

Wat zijn neurale paden?

Niet zo lang geleden was het een raadsel wat er gebeurde in de hersenen als je een nieuwe vaardigheid aanleerde. Als je herhaaldelijk een nieuwe vaardigheid oefent dan leggen je hersenen nieuwe neurale paden aan. Een neuron geeft een impuls door aan een andere neuron en zo ontstaat een nieuw netwerk. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat hetgeen wat je herhaaldelijk hebt geoefend gewoon voor je wordt.

Wil je bijvoorbeeld leren hoe je een complex muziekstuk speelt op de piano, dan lukt dit niet direct. Maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt en na verloop van tijd kun je het zonder op het muziekblad te hoeven kijken. Dit komt door de nieuwe neurale paden die zijn ontstaan door constante herhaling.

Het herhalen van kennis en vaardigheden zorgt er dus voor dat je hersenen informatie beter verwerken, dit kun je gebruiken bij het ontwikkelen van een e-learning.

Hoe leer je nu het meest effectief?
  • Als je nieuwsgierig bent en zin hebt om te leren, je bent dus intrinsiek gemotiveerd. Je hersenen maken dan dopamine aan die ervoor zorgt dat informatie beter wordt doorgegeven.
  • Als je iets gaat leren dat nieuw is, maar net iets moeilijker dan wat je al kent. Vergelijkbaar met een nieuw level van een computerspel.
  • Als je ontspannen bent. Wanneer je onder teveel spanning staat dan verlamt de stress je hersenen waardoor je geen nieuwe informatie kunt opslaan.
  • Als leervormen elkaar afwisselen. Een goede balans tussen tekst, beeld, audio, video en quizes zorgt ervoor dat je hersenen scherp blijven.

Wil je meer weten over een e-learning op maat voor jouw bedrijf? Ik help je er graag bij!