Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om online te leren. In dit blog neem ik je mee in de voor- en nadelen én vormen van online kennis opdoen. Zowel binnen bedrijven, onderwijsinstellingen als door ondernemers wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van diverse vormen van online leren, door mij in dit blog verder e-learning genoemd.

Ik heb zelf diverse vormen van e-learnings mogen volgen en ontwikkelen. Zo heb ik een cursus Online Marketing bij het NHA gevolgd, deels via een boek en deels online en heb ik diverse Instagram cursussen gevolgd. De mogelijkheid om het op je eigen tempo te doen en het gemak zijn voor mij belangrijke redenen om gebruik te maken van e-learning. Wat zijn nu de voordelen om e-learning in te zetten binnen jouw bedrijf?

De voordelen van e-learning
  • Het is altijd en overal bereikbaar voor je deelnemers. Zij kunnen dus in hun eigen tijd en op hun eigen tempo de e-learning volgen.
  • Het is goedkoper dan telkens fysiek aanwezig te moeten zijn voor een groep. Je deelnemers kunnen de e-learning volgen vanaf elk apparaat dat verbonden is met internet. Je bespaart niet alleen maar op je eigen uren, maar ook op kosten voor het gebruik van een locatie.
  • Het is schaalbaar. Je ontwikkelt één keer de e-learning die je voor ogen hebt en vervolgens kun je deze constant inzetten. De kennis die je hebt over een bepaald onderwerp die je normaliter één op één of voor een kleine groep deelt kun je via e-learning met een veel grotere groep delen. Uiteraard kun je een ontwikkelde e-learning altijd updaten naar gelang behoefte.
  • Het is modern. Men is gewend geraakt aan het opdoen van kennis via internet, denk aan het lezen van Nu.nl of het kijken van video’s over het maken van een bepaald gerecht op YouTube. Waarom zou je op het gebied van leren dan niet het internet inzetten smile
  • Het biedt inzicht in ontwikkeling. Je kunt zien waar je deelnemers moeite mee hebben en wat ze gemakkelijk afgaat. Dat biedt jou kansen om offline verder in te zoomen op bepaalde onderwerpen of je e-learning te verdiepen op de gebieden waar extra informatie gewenst is.

Dat is een mooie lijst aan voordelen maar zijn er ook nadelen verbonden aan e-learning? Jazeker, die zijn er ook.

De nadelen van e-learning
  • Het vereist zelfdiscipline. Omdat je deelnemers de vrijheid hebben om de e-learning te volgen wanneer zij willen is er meer discipline nodig. Je deelnemers kun je hiervoor behoeden door bijvoorbeeld een einddatum te stellen waarop de e-learning voltooid moet zijn.
  • Het is onpersoonlijk. De e-learning volg je zelf, vanachter een desktop, tablet of mobiel en dat doe je alleen. Het sociale component van samen iets leren tijdens een workshop, inhouse training of op school is er niet bij e-learning.
Vormen van e-learning

Er zijn diverse vormen van e-learning die je kunt inzetten binnen jouw bedrijf of als ondernemer.

  • E-learning in LMS van jouw bedrijf. Je ontwikkelt een e-learning die je kunt uploaden in het LMS van jouw bedrijf. Deze bestaat vaak uit meerdere lessen, die naar behoefte kunnen worden afgesloten met een quiz om opgedane kennis te testen. Jouw medewerkers kunnen deze e-learning vervolgens overal en op desktop, tablet of mobiel volgen.
  • Membership programma. Je ontwikkelt een e-learning in WordPress met een plugin als Learndash of Wishlist. Via een website is deze e-learning altijd en overal te volgen voor jouw deelnemers.
  • Instagram cursus. Je ontwikkelt een Instagram cursus waarbij je in 5 – 10 dagen je deelnemers iets leert via Instagram Stories. Je deelt elke dag een deel van je cursus via een speciaal aangemaakt Instagram account en laat deze nog een tijdje online staan zodat je deelnemers nog de tijd hebben om deze terug te lezen en eventuele bijbehorende opdrachten te maken.

Zowel binnen bedrijven, door ondernemers als in het onderwijs wordt e-learning volop ingezet. Persoonlijk zie ik e-learning als een perfecte aanvulling op de traditonelere vormen van leren en geloof ik dat workshops, in-house trainingen en het onderwijs altijd zullen blijven bestaan. E-learning is een handig hulpmiddel en vult de traditionele vormen goed aan.

Wil je meer weten over een e-learning op maat voor jouw bedrijf? Ik help je er graag bij!